Håb er en overset superkraft

”Håb er en overset superkraft” er ment som en gavebog til konfirmanden. I samarbejde med Malene Fenger-Grøndahl har 12 kendte danskere hver skrevet en personlig tale til det unge menneske på vej ud i livet. Idéen er, at de taler til de unge om deres personlige livserfaringer på godt og ondt, fortolket over et citat fra Bibelen. Hver tale starter med et bibelvers og slutter af med gode råd til den unge.

De 12 medvirkende talere er: Christian Hjortkjær, Rakel Haslund-Gjerrild, Thure Lindhardt, Sørine Gotfredsen, Bodil Jørgensen, Josefine Frej Mikuta, Peder Frederik Jensen, Anne Sophia Hermansen, Sigurd Barrett, Brian Holm, Katrine Muff og Ida Auken. Talerne er samlet og skrevet af journalist og forfatter Malene Fenger-Grøndahl.

Det betyder at de unge (og lidt ældre) læsere i forfatterne kan finde forbilleder, de kan spejle sig i, fordi alle forfattere har klaret sig gennem en ungdom med vanskeligheder, der til forveksling ligner dem, de unge selv står eller kommer til at stå i, og har fundet deres egen vej igennem dem. For dem alle har troen på Gud haft betydning for at vise vejen frem, så de nu er lykkedes med deres liv og karrierer.

Bogen kan bruges til at finde en vinkel fra levet liv til evangelium. Og det er godt at få inspiration til hvordan bibelens tekster kan bruges til at give konkrete råd til det liv, konfirmanderne står midt i, og i begyndelsen af. Og der er gode citater der passer godt til det vi hører om hvordan unge mennesker ser på livet lige nu. F.eks. Hvis du hele tiden synes, at du skal præstere, overdøver du den livskraft, der er i dig (Sørine Godtfredsen, s. 81). Eller Ingen er kun seje eller kun svage eller kun søde eller kun ondsindede. Vi er alle sammen både-og, og hvis jeg skal komme med et råd, så er det at huske det. (Kathrine Muff, s 223)

Hvis man skulle komme med et ønske til bogen, burde i det mindste nogen af de tolv bidragsydere være kendte navne i ungdomskulturen. Det kan jeg godt tvivle på at de er, til gengæld er de godt kendt hos de tiltænkte købere af bogen, nemlig forældre- og bedsteforældregenerationen.

Bogen kan anbefales som gave til konfirmanderne, hvis du ved at de alle kan læse godt nok. Ellers kan den bruges som inspiration til dig selv, så der er nye tilgange til at formidle evangeliet til konfirmanderne på en relevant måde. Det kan være torsdag eftermiddag i konfirmandstuen eller til inspiration til talen til konfirmationsgudstjenesten 2023.  

Kan købes hos bibelselskabet.