Film og rettigheder

Du må gerne vise spillefilm for dine konfirmander i konfirmandstuen, da det ikke betragtes som et offentligt arrangement.

Sådan kan det fortolkes af kulturministeriets udsagn i 1995.

Streaming af film fra Youtube er også lovligt.

Viser du imidlertid en film til et offentligt arrangement, f.eks. en sogneaften eller et konfirmandtræf, kræver det en betaling til udgiver.

Kulturministeriet og ophavsretsloven §21

I bemærkningerne fra 1995 til ophavsretslovens § 21 anføres bl.a. følgende:

”Ved klasselokaleundervisning kan fremførelse af værker normalt ikke antages at være offentlig i ophavsretslovens forstand.” Set i lyset heraf vil det normalt ikke kræve samtykke fra rettighedshaverne at vise en film i en enkelt skoleklasse. Den film, der vises skal være lovlig Det vil sige, at der skal være tale om et lovligt eksemplar, der er erhvervet lovligt.

Læs kulturministeriets svar til spørgsmålet - klik her

Man kan altså med god ret og kulturministeriets udsagn fra 1995 vise film i konfirmandstuen/lokale uden ekstra licenser ikke mindst set i lyset af at megen konfirmandforberedelse foregår i præstegården og derfor er en privat forevisning.

Men disse spørgsmål fortolkes anderledes af nedenstående firma'er som ikke mener at konfirmandforberedelse er at sammenligne med klasselokaleundervisning.

Køb af filmrettigheder

Ved  CVLI.DK kan du tilkøbe dig retten til at vise en film til offentlige arrangementer. De argumentere for at være et specielt kirkeligt setup men der findes også MLPC.DK som dog er noget dyrere.

Men man skal være opmærksom på, at de ikke dækker alle film - derfor skal man eksakt spørge ind, hvis man indgår en aftale. F.eks. sikres rettigheden ikke for  Nordisk film og dermed en række danske film som f.eks. "Jagten".

Et bevis på dette er hvis i søger på filmen "Hvidstens gruppen" på hjemmesiden "Film og tro" - fremgår det at den er dækket af CVLI lisens - klik her

Mens "filmen "Jagten" ikke er dækket af CVLI lisens - klik her ligesom film som "Adams æbler", "Kapringen", "En du elsker", "Brødre", Efter brylluppet", "Sorte kugler" m.fl.

Sagt på en anden måde, kan man i god tro bruge mange penge på en filmlicens som i virkeligheden IKKE dækker.

CVLI skriver således i deres betingelser:

6. De specifikke titler, som må blive vist offentligt af licenstager under denne licensaftale, er alene film produceret og/eller distribueret af en af de tilknyttede filmproducenter.

CVLI har 1000 aftaler med diverse filmselskaber men de har hverken Nordisk film, Nimbus eller Zentropa, som det fremgår af deres hjemmeside - klik her Derfor er mange dansksprogede film ikke dækket.

Opgaven består derfor i at sikre sig at de aktuelle film man vil se, nu også er rettighedssikret og man kan ikke blot blindt have tillid til, at en aftale med CVLI dækker alt.

Gabriel prisen

Den kirkelige filmpris Gabriel uddeles hvert år. Såfremt man har en licens, dækker den ikke alle film, som det fremgår af nedenstående skema.

Skal man være sikker på sine rettigheder, skal man kontakte det aktuelle filmselskab, og det er noget af en jungle.

Man kan tjekke om filmen er dækket af CVLI-licens på på filmogtro.dk

ÅR     FILM                               CVLI LICENS
2015   Mennesker bliver spist       ingen dækning
2014Nordvestdækket
2013Jagteningen dækning
201210 timer til Paradis??
2011En ganske rar manddækket
2010Superbroringen dækning