Tanker om konfirmanddåb

Søndag efter gudstjenesten:

Søndag kl. 10, menigheden indfinder sig – dagen er særlig for på bænkene sidder der blandt andet familie og venner til en konfirmand. Den unge mand har valgt, at dåben skal foregå stille og privat, og derfor skal han først døbes efter gudstjenesten. Men vi har ved forudgående samtale aftalt, at dåbsbarnet og gæster deltager i gudstjenesten.

Under meddelelser fortæller jeg menigheden, at der efter gudstjenesten skal være dåb. Og derfor vil jeg gerne bede om, at menigheden fortrækker til kirkekaffen lidt hurtigt. I forvejen har jeg fortalt de to dåbsfamilier i gudstjenesten, hvad der er på færde.

Kort efter gudstjenestens afslutning trækker (og selvfølgelig efter, at de øvrige dåbsfamilier har fået taget billeder ,hilst medvidere) konfirmanden og dennes familie op i koret. Vi har en del pladser omkring døbefonten, og der er god plads til denne konfirmands dåbsvidner.

Kirkens organist spillede til salmen på kirkens flygel, og der var korister tilstede til at understøtte sangen.

Liturgien for denne konfirmanddåb, så ud som flg:

Kort indledning, der knyttede til ved søndagens tekst, som de jo netop havde hørt en prædiken om.

Fællessalme: 787 Du som har tændt millioner af stjerner v. 1 og v. 2

Dåbstale direkte til konfirmanden. Jeg begyndte ved mit første møde med konfirmanden. Og beskrev kort den rejse, han i konfirmandforberedelsen havde været på.

Dåbsritualet efter bogen.
Jeg gør meget ud af på forhånd, at have øvet med den unge i rummet, så den værste nervøsitet muligvis kan undgås.

Vidnetale: Jeg holdt en kort tale med fokus på vidnedelen, og samtidig en opfordring til de tilstedeværende om, at være med i tros- og tvivlsamtalen med konfirmanden. Og koblede til vers 3 og 4 i Du som har tændt millioner af stjerner. Vers der passede så fint til denne konfirmands livserfaring. Under denne tale gav jeg ham også Tegneserien menneskesønnen. (I den limer jeg en side med dåbshilsen fra mig, som også indeholder dato, dåbsvidner mv.

Fællessalme:
787 Du som har tændt millioner af stjerner v. 3, 4 og 5.

Afsluttede ganske stille med et stykke flygelmusik. Og så tillykke og rigtig god dag.

Overvejelser:
Når jeg har konfirmander, der ikke er døbt, indleder jeg gerne efter et par måneder en samtale med konfirmanden om, hvor denne er henne i forhold til et evt. valg af dåb. Jeg er meget bevidst om, at de skal have mulighed for at til- og fravælge, og derfor er samtalen forsigtig fra min side. Såfremt de vælger dåb – så fortæller jeg dem om de modeller, jeg indtil videre har praktiseret med andre konfirmanddåb.

·       Dåb af konfirmand i gudstjenesten sammen med andre dåbsbørn

·       Dåb af konfirmand ved sekundærgudstjeneste

·       Dåb af konfirmand en hverdag med kun allernærmeste familie og vidner tilstede.

·       Dåb af konfirmand til en forberedelsesgang, hvor familie og vidner selvfølgelig var tilstede.

·       Dåb af konfirmand efter gudstjenesten.

Uanset hvilken model der vælges, så forsøger jeg altid at være meget lyttende til, hvad konfirmanden ønsker sig, samtidig med at jeg forsøger, at samle tråde fra konfirmanden, forberedelsen, salmer mv for at gøre handlingen til det særlige dåben er – og ikke blot noget, der skal gøres for at blive konfirmeret. Dåben er aldrig noget, der er sekundært, det er et sakramente.

Ang. En dåbsgave, synes den er svær, og jeg forsøger idealistisk at finde en gave, der passer den enkelte konfirmand. Det er ikke nogen nem opgave, og ja, jeg ender ofte med Peter Madsens menneske.

Kamilla Lundager Bundgaard
Sognepræst Alderslyst sogn, Silkeborg provsti.