En tomatplante

Tale til konfirmanderne i Arrild 2006.

Kære Konfirmander. 

Endelig er dagen her, som I har ventet så længe på og set frem til med stor forventning. Se, jeg er jo en gammel en – i hvertfald i forhold til jer – og som den gamle siger jeg: ”Jeg kan slet ikke forstå, hvor tiden blev af”. Det lille årstid, I har gået til præst, er bare gået så hurtigt. 

Men så er det jo nok også fordi, det har været et år i rigtig godt selskab. I har været nogle dejlige konfirmander og jeg har nydt at være sammen med jer - og med de fire, der også gik på holdet, men som blev konfirmerede i Branderup sidste søndag. 

Jeg tror, at I har været et af de mest sangglade hold, jeg nogensinde har haft. Forleden havde jeg skrevet alle de salmer op på tavlen, som vi har sunget sammen i konfirmandstuen i år, for at I skulle vælge en, vi kunne synge her i kirken i dag. Det blev den, vi sang inden prædikenen: ”Uberørt af byens travlhed”. Og det var ikke nogen overraskelse, for den har I ønsket næsten hver eneste gang. Men det kunne vist næsten have været enhver anden salme. For tænk; I kunne faktisk langt de fleste salmer udenad! I det mindste første vers – men mange salmer kunne I helt udenad! Det synes jeg er så flot, at jeg ville nævne det her i kirken i dag. 

Når man nu vil vise nogen, at man er glad for dem, som jeg er for jer, så kan man jo give dem en blomst. Måske ved I godt, at blomster betyder noget forskelligt: I kender sikkert alle sammen den, med den røde rose? Hvad betyder den? Jo, det betyder jo, at man elsker hinanden (så ved I det, hvis nogen af jer skulle være så heldig at få en rød rose herude i jeres kasse med telegrammer om lidt). 

 

Men vidste I også, at hvis I giver nogen en anemone, så betyder det ”jeg tænker konstant på dig”, eller hvis I giver nogen en kløverblomst, så er det en opfordring til venskab? 

Sådan har næsten alle blomster en eller anden betydning. Det er en tradition fra flere hundrede år siden, hvor man ikke så åbent kunne tale om følelser som i dag. Men en ridder kunne så binde en buket med særlige blomster i på sin lanse, når han red i en turnering og blomsterne skulle så være et tegn til hans hjertes udkårne. 

Og damen kunne så svare ham, ved også at binde en buket af bestemte blomster og sætte den på sit bryst. Sådan kunne de kommunikere og fortælle hinanden om deres kærlighed, uden at nogen rigtig forstod det. 

Nå, men I skulle jo have en blomst, sagde jeg, og derfor tog jeg på planteskolen i går for at finde en blomst til jer med en rigtig god betydning. Og se her, hvad jeg fandt…. (deler ud) 

 

En tomatplante! Hvad mon den betyder? Mon den betyder, at I er nogle lange, opløbne rær? Nej, jeg ved ikke, om tomatplanten har nogen officiel betydning, men så vil jeg gerne give jer mit bud på, hvad den betyder: 

Tomatplanten betyder, at livet ikke altid bliver lige, hvad man havde regnet med. Det er en lille, ussel plante I har fået her af mig i dag og hvis I nu havde regnet med en stor og smuk blomst, er I blevet skuffede. Men hvis I nu finder et lunt sted i haven at sætte den, eller hvis I planter den ud i drivhuset derhjemme, så vil den i løbet af sommeren komme til at bære masser af dejlige, røde tomater. Altså, hvis man nu køber en tomatplante for at få smukke blomster, så bliver man skuffet. For blomster har den ikke mange af. Så tomatplantens betydning kan være, at livet ikke altid bliver ligesom man havde ventet eller håbet på. 

En tomatplante kræver en del pasning; den skal vandes og gødes og have nippet sideskuddene flere gange om ugen. Og så skal den bindes op, for af sig selv kan den slet ikke blive stående. Så tomatplantens betydning er også, at vi har brug for nogen, vi kan læne os op ad.

Se, det er jo derfor I bliver konfirmerede i dag: Det er fordi I igen i dag skal have at høre, at I altid kan læne jer op ad Gud og at han vil give jer den støtte I har brug for, så I ikke klasker sammen når livet ikke bliver som I havde regnet med.

For ingen af os får helt det liv, vi måske regner med. I kan godt have en masse drømme og ideer nu, og det er godt og rigtigt; det skal I have. Men jeres liv vil med garanti ikke blive helt sådan som I planlægger nu. Men derfor kan livet alligevel blive godt. Og husk så, at når det ind i mellem kan blive lidt for broget, så kan I altid støtte jer til Gud. Bed til ham, sådan som vi har gjort hver gang til konfirmationsundervisningen eller kom en gang i mellem her hen i kirken og hør hans ord til os. Og så vil Gud støtte og hjælpe jer. Dét er der ingen tvivl om. 

Endelig bærer en tomatplante jo frugt, hvis den ellers bliver passet ordentligt. Det er tomatplantens sidste betydning: At vi skal bære frugt. Vi bærer frugt når vi har overskud til at tænke kreativt, tænke nyt og anderledes, tænke på andre menneskers ve og vel i stedet for kun vores eget. Når vi har energi til at lege med andre, at le og at elske det bedste frem i andre mennesker. 

Vi kan kun bære frugt, hvis vi bliver passet og plejet ordentligt. Derfor er vi alle sammen sat her på jorden til at være Vor Herres små gartnere: Først giver han os den støtte og kærlighed vi har brug for, så vi bagefter har overskud til hjælpe og værne om hinanden – passe hinanden. Hvis vi gør det kommer vi selv – og alle folk omkring os til at bære masser af frugt. 

Jeg håber at jeres liv bliver som tomatplantens: At I altid vil kunne læne jer op af Gud, både når livet er godt og når det er svært – og at I kommer til at bære masser af frugt, så jeres liv bliver fuldt af latter, leg og glæde.

 

Tillykke med dagen!