Verdensmål

I skolerne arbejdes der med FN's 17 Verdensmål ud fra samfundsmæssige, historiske og politiske vinkler, men hvad har kirken og kristendommen at sige i forhold til Verdensmålene?

Konfirmandcenteret har selv udviklet et materiale, men peger i dette nyhedsbrev også på materialer fra andre sammenhænge.

Verdensmål med bibelsk eftertanke

At tage afsæt i de 17 Verdensmål i starten af konfirmationsforberedelsen kunne være med til at understrege en række centrale bibelske pointer omkring skabelse og menneskesyn.

Det er jo særdeles relevant at tale om tydning af verden som noget givet og ikke som et middel. Et fælles ansvar også for fremtidige generationer og et individuelt ansvar for egne handlinger tolket ud fra både lov og evangelium.

Barmhjertighed, kærlighed, retfærdighed, håb, handling og dom kunne være andre temaer.

K.E. Løgstrup skrev i forbindelse med en debat om børne- og ungdomslitteratur, at "kun en nidding vover at tage livsmodet fra et barn." Den måske største udfordring her er at lade håbet få plads i vores fortælling, så børn og unge kan se en fremtid og ikke kun bliver tynget af faktuelle data om jordens tilstand.

Vi har forsøgt at vinkle de 17 Verdensmål i dette materiale ind i en bibelsk kontekst og peger på konkrete aktiviteter, man kunne igangsætte i konfirmationsforberedelsen.

Se og gennemgå materialet her - klik her

Gretha Thunberg er kendt blandt mange unge! Dagligt følges hun af millioner på Instagram, og hun er netop ankommet til New York, hvor hun tog en sejlbåd, fordi hun nægter at flyve - klik her

Hun brød igennem med sit skilt om skolestrejke, som hun placerede foran en offentlig bygning, ligesom Luther også gjorde med sine teser i 1517. Hun har talt imod og med de største og mest magtfuld mennesker i verdenen. Se video - klik her

Grethas synes, det er oprørende, at vi forsøger at betale os fra de klimaproblemer, vi selv har skabt.

For Luther var det oprørende, at vores trosforhold var blevet et pengeforhold.

Gretha står fast. Luther skulle have sagt i Worms: "Her står jeg og kan ikke andet. Gud hjælpe mig. Amen."

Vis billedserie, fortæl om de to personer og afslut forløb med afladsaktivitet.

Læs mere om forløbet - klik her

Kirken Underviser har  samlet en håndfuld ideer og erfaringer omkring Verdensmålene til inspiration og fri afbenyttelse. Desuden introducerer Thomas Ravn-Pedersen fra Verdens Bedste Nyheder Verdensmålene med en peptalk, og Ole Jensen og Peter Fisher Møller reflekterer over, hvad den kristne tænkning og tradition kan byde ind med i samtalen - klik her for at læse bladet.

 

Bærekraftsboka

FN's bærekraftsmål i lys av kristen tro

Den Norske Kirke har lavet denne bog med henblik på en kobling af de 17 Verdensmål og kristen tro.

Læs bogen - klik her

 


 

 

Materialer fra kirkelige organisationer

Der findes en række aktivitetsmaterialer fra de kirkelige organisationer, man kan lade sig inspirere af, og som er henvendt til forskellige aldersgrupper. Det drejer sig om:

#Tagdel - fra Folkekirkens Nødhjælp - klik her

Y-GLOCAL fra KFUM og KFUK - klik her

GLOBUS fra FDF - klik her

Byg en bedre verden fra KFUM-Spejderne - klik her