Brug af forældre

På ethvert konfirmandhold er der aktive lyttere. De fylder ikke så meget som de mere højtråbende, men den gruppe af konfirmander har også brug for at reflektere og dele tanker med andre.

Derfor vil vi med dette nyhedsbrev pege på muligheden for at inddrage forældre i samtalen. Tanken er, at forældre kan kvalificere eller støtte deres unge i mødet med kirken, men forhåbentlig vil det også føre til dybere eksistentielle spørgsmål, der kun sjældent bliver talt om.

Hermed nogle ideer:

Inddragelse af familen

Her er tre forløb, hvor man sammen løser opgaver eller finder svar i samarbejde med sin familie:

Livsfortællinger: Find et billede i familiens gemmer, der fortæller, at du er en del af familien, eller ta’ et billede der viser det.

Stamtræ: Med hjælp fra forældre/bedsteforældre udfyldes stamtræet. Der kan selvfølgelig også være personer i dit stamtræ, som ikke er biologiske, men som har betydet meget for dig. Så tilføj dem….

Ved køkkenbordet: Giv konfirmanderne et spørgsmål, som skal afklares, inden I mødes næste gang. Nogle svar er måske så personlige, at de ikke skal deles i et offentligt rum, men det er også samtale og refleksionen der vigtig - ikke plenum.

 

Opgaver fra konfirmationsforberedelsen

Lav en af nedenstående øvelser med konfirmanderne. Bed dem nu om at gennemføre dem derhjemme ved at lade far eller mor eller måske dem begge svare på samme opgave. De kan løses på smartphone/PC/iPad, men konfirmanderne skal inden vide, hvad opgaven går ud på, så de kan forklare deres forældre det.

Gudsbilleder: Den analoge udgave findes - klik her - Skal man lave den på smartphone så klik her, eller gå ind på kateket.dk --> Gud og skaberværket --> klik på den orange knap.

Forsoning><uoprettelig: Fortæl konfirmanderne om påsken og forsoningstanken. Udfordr dine konfirmander med denne opgave - klik her. Skal man lave den på smartphone så klik her, eller gå ind på kateket.dk --> Påske --> klik på den blå knap og lad forældrene fjerne de beskrivelser/cases, de ikke kan forsone sig med.

Er du kristen? Lav testen "Er du kristen?" til konfirmationsforberedelse på smartphone - klik her. Lad konfirmanderne gentage den derhjemme og få en snak om dåben og dåbens betydning. Kan findes på kateket.dk --> Faste/dåb --> klik på lilla knap.

Få luft: Se denne film og tal med konfirmanderne om den - klik her. Tal med dem om dåb og lad dem evt. gense filmen med deres forældre. Den findes på smartphone - klik her, eller gå ind på kateket.dk --> Faste/dåb --> klik på pink knap

Hvad tror du selv?

"Hvad tror du selv?" er et materiale, der tager fat i forældreinddragelse i konfirmationsforberedelsen. Bogens forfattere formulerer det således:

  • Hvad tænker forældre om konfirmandforløbet, og hvordan kan de indgå i et samarbejde omkring at skabe rum for religiøs refleksion?
  • Hvordan kan konfirmandforældre inddrages i forhold til at spørge ind til nogle af de store livstemaer – uden nødvendigvis selv at have alle svarene?
  • Hvordan kan forældre benytte sig af konfirmandåret som anledning til at spørge: Hvad tror du selv?

Læs mere - klik her