Andagt 1.s. i Advent (II)

Andagt 1.s. i Advent (II)

Mål

At holde andagt om følelser og stemninger

Forløb

Indledning:
Nogle gange skal der ikke meget til før stemningen skifter, når man er sammen med andre. Forestil dig, at du og vennerne hænger ud efter skoletid. Stemningen er god, I har lige fået fri. På vejen hjem fra skole møder I en fremmed person. En her-kommer-jeg-type, der spiller smart og ved lige præcis, hvordan verden skal indrettes. Overvej hvordan I vil reagere på at møde én, som tror han ved det hele?  

Genfortæl dagens tekst for konfirmanderne og læg vægt på, hvordan tilhørerne i synagogen reagerer på Jesus og hans budskab.  Måske opfatter tilhørerne også Jesus som en her-kommer-jeg-type. I begyndelsen modtager de ham med bifald, men så føler de et raseri, inden de skåner ham til sidst og lader ham gå.

Der vil sikkert være stor forskel på, hvilke følelsesudbrud vi hver især finder frem, når vi står over for nogen som er præsenterer noget nyt og fremmed. I Pixars animationsfilm ”Inside out” ser vi et eksempel på, hvordan vi kan reagere med forskellige følelser på hinanden. Indeni hovedpersonen Rileys hoved foregår en konstant diskussion om, hvilke følelsesudbrud, der er det rette at bruge. I filmklippet herunder møder vi de fem ”følelser”: Glæde, Triste, Angst, Vrede og Afsky.  

’Inside Out Meet Your Emotions´ - klik her

Hvis klippet forsvinder, så søg på Youtube - under navnet "Inside Out Meet Your Emotions"

Filmklippet kan bruges som et fantasifuldt billede på vores følelsesudbrud, og de valgmuligheder vi har for at reagere forskelligt. 

Afslut andagten med at fortælle konfirmanderne om, hvorfor du tror, at tilhørerne i bibelteksten har valgt at reagerer netop med de følelser over for Jesus og hans nye budskab. Og hvad er det for et budskab Jesus kommer med? 

Tekster

Luk 4,16-30

Forberedelse

Sørg for at kunne vise filmklippet