Flodbølge ...

Krigen i Libyen og katastrofen i Japan fylder aktuelt meget i nyhedsbilledet. Min erfaring er at de unge - nok ikke siger det, men oplever og indoptager de voksnes frygt.

Her kunne konfirmationsforberedelsen jo være rum for refleksion, rum for at tænde et lys eller tale om håb midt i kaos - overlevelse på trods, om at ofre sig - arbejderne på Fukushima-atomkraftværk, om undergang og ikke mindst om teodicé spørgsmålet ...

 

Derfor nedenstående vinkler, ideer og overvejelser??

Tænd 20 lys

Antallet af savnede og omkomne i Japan har nu overskredet 20.000 personer, skriver nyhedsbureauet AFP.

 

Det japanske politi oplyser, at 8.133 mennesker er bekræftet døde, og at 12.272 officielt er registret savnet. Således har katastrofen, der ramte landet den 11. marts, nu i alt krævet 20.405 ofre.

Kilde: dr.dk - 21. marts 2011

 

Tænd 20 lys for de savnede og omkomne.

Skriv en bøn.

 

 

Tavle-stafet om håb

Del konfirmanderne op i 2 hold. Det ene hold skal forestille sig at være teenager i Danmark og det andet hold skal forestille sig at være teenager i Japan efter flodbølgen.

 

Se evt en af disse to videoer. Flodbølge i by - klik her. Flodbølge i havn - klik her.

Se evt. denne billedserie for at forstå - klik her. Lad billedet med pigen stå.

 

Holdene får nu 5 min til at løbe stafet op til tavlen og skrive ting på som teenageren (pigen) håber på i Japan og konfirmanden håber på i Danmark.

 

Når de 5 min er gået, skifter holdene tavle og bliver bedt om at sætte ring om de ting, som de også har skrevet på deres egne tavle. Lad derefter konfirmanderne cirkulere lidt og tale om hvor mange håb, der måske er ens eller hvor mange, der er forskellige i Japan efter flodbølgen og Danmark.

 

Efterfølgende kunne der være basis for en mere grundlæggende samtale om håb og afmagt.

Redningsflåden

Konfirmanderne inddeles i 5-6 mands grupper og får udleveret opgaven "Redningsflåden".Retfærd - også når livet går tæt på. Har nogen mere værdig end andre?
 
 
 

At ofre sig ...

Alle inden for en afstand af 30 kilome­ter af det katastroferamte Fukushima daiichi atomkraftværk er blevet evakueret. Alle med undtagelse af 50.

 

I disse timer kæmper de sidste 50 tilbageblevne arbejdere nemlig en desperat kamp for at afkøle de reaktorer, hvor brændselsstavene kan eskalere situationen til nye højder.

 

- De 50 medarbejdere som er tilbage på kraftværket gør et utrolig vigtigt stykke arbejde. Det er det vigtigste der kan gøres nu. Nemlig at stabilisere reaktorerne, siger Per Strand fra det norske stråleværn til vg.no.

 

Ekstreme forhold
De seneste dages eksplosioner på kraftværket har vanskeliggjort arbejdsforholdene for de 50, der er tilbage, og de kan nu ikke længere opholde sig til kontrolrummet ved reaktor 4 på grund af strålingsfare.

 

Vigtigheden af de 50 tilbageblevnes indsats kan dog ikke undervurderes, og anerkendes fra højeste sted af statsminister Naoto Kan.

 

- De sætter sig selv i en ekstremt farlig situation. Alligevel fortsætter de med at pumpe vand ind for at køle reaktorerne. Vi håber, at deres arbejde kan forhindre en fortsat spredning.

Kilde: TV-2

  • Samtale om at give sit liv for andre!
  • I de unges univers kunne man måske tale om Brødrene Løvehjerte hvor Jonatan ofrede sig selv for at Tvebak ikke skulle lide døden i den brændende lejlighed.
  • Evt. kunne man fortælle om Maximillian Kolbe - se fortælling her.

 

Nyt materiale

Endelig vil jeg lige orientere om nyt materiale her op til Påsken fra RPF. Klik her.