Det er stort

Vi har hvert år 10-15 konfirmander, der skal døbes. Det er vigtigt for os, at deres dåb bliver noget, de husker, og som har betydning i sin egen ret og ikke kun som en nødvendighed inden konfirmationen. Vi har erfaring for, at konfirmanderne bliver meget berørte og synes, at det er stort.

Vi samler dem ved en enkelt dåbsgudstjeneste en søndag eftermiddag i januar eller februar. Vi synes det er vigtigt, at det er i god tid inden konfirmationen, så det ikke bare er noget, der skal overstås.Inden dåbsdagen samler vi konfirmander og forældre en aften. Vi fortæller om dåb og sætter dem til at tale lidt sammen om emnet fx med ”quiz og byt”.

Generelt er de ikke så spørgelystne, fordi de kommer fra mange forskellige klasser. Derefter går vi op i kirken og øver ved en slags generalprøve.

På selve dåbsdagen går dåbskandidaterne ind i procession. Gudstjenesten former sig som en almindelig dåbsgudstjeneste, som vi fx kender det ved lørdagsdåb, men naturligvis helt rettet mod konfirmanderne. Kirken er pyntet med lys og blomster.Vi er trepræster ved kirken, og vi bidrager alle til gudstjenesten og døber hver vores konfirmander. Konfirmanderne bidrager ikke med selvskrevne bønner e.l. –det gør de til gengæld ved konfirmationsgudstjenesten nogle måneder senere. Men denne dag skal de have lov at få det hele serveret.

Vi gør en del ud af talen til vidnerne. Vi minder om,at kristentro ikke er en individuel præstation, men altid noget,der lever i et fællesskab. Og så opfordrer vi vidner og nydøbte til at bruge hinanden til at tale om tro.

Efter gudstjenesten går vi ned i sognegården. Her er der rettet an til festlig reception med cider og sodavand (og chips og slik!). De nydøbte får en dåbsgave fra kirken,og vi klapper af dem og siger tillykke. Familierne har normalt små gaver med og går som regel ud og spiser bagefter.

Marianne Maagaard, sognepræst i Himmelev sogn: