Afladshandel og vandel

Afladshandel og vandel

Mål

at kaste lys over den katolske kirkes afladshandel og lægge op til drøftelse af, hvad synd er, og hvordan vi rangerer synder

Forløb

Konfirmanderne er i hold med fire på hvert hold.

To og to er de henholdsvis borger og gejstlig.

Borgerne får udleveret et sæt synder - klik her - og en pose penge (f.eks. 50 kr. i 2-kroner).

De gejstlige får en stak afladsbreve.

Borgerne afleverer en synd – f.eks. ”Du har talt ondt om paven”.

De gejstlige skal blive enige om, hvor meget synden skal koste. Der opereres med 1 mønt = 2 kr. Det er vigtigt, at konfirmanderne tager alvorligt, at de som gejstlige har et ”teologisk ansvar” for at vurdere og rangliste de forskellige synders alvor, men også så folket ikke vender sig imod dem og får tanker om oprør. Det er klart, at legen er slut, hvis de bare siger 10 mønter hver gang. Måske er det nødvendigt at sætte et loft og inddele afladsbetalingerne i 1, 2 eller 3 mønter. Når de får betaling skal de give afladsbreve til borgeren. I udgangspunktet udleverer de et brev pr. synd, men man kan også lade dem selv bestemme, om en betalt synd skal udløse mere end eet brev.

Borgerne får udleveret deres penge i en stof pose, som de får besked på at ”gemme”, så de gejstlige ikke kan se, hvor meget de har tilbage.

I et sæt synder skal der være flere af de samme synder, da 15 ikke er nok, men det gør ikke noget. Pointen kan her være, at de gejstlige helt og aldeles bestemmer, hvad en synd skal koste. Det ene øjeblik kan en synd koste 2 mønter og det næste 3. Det er op til de gejstliges humør – om det er en god dag, om det er forstående og milde gejstlige.

(Sådan oplever konfirmander vel også lærer og præster, og sådan opererer de vel også selv. Hvis der er tale om konfirmander med særlige behov kan man tage en snak med dem om det, at de oplever sig ”uretfærdigt” behandlet, det at de er i et ”magtforhold”, hvor de nogle gange føler sig prisgivet lærer/pædagoger. Men jo også, at det omvendte er tilfældet; at deres omgivelser er afhængige af deres humør og indstilling til tingene den pågældende dag).

Når pengene er brugt op, tæller borgerne deres afladsbreve, og de bytter side!

Det handler om at få flest afladsbreve.

Vivian Linnebjerg
Sognepræst i Velling og Ringkøbing pastorater

Arbejdsmetode

Der er tale om en leg. Man kan bruge det som optakt eller opfølgning på historisk belysning af den katolske kirkes magt og afladshandel, Luthers tanker og teser. Man kan også bruge legen som optakt til en drøftelse af begrebet ”synd”, hvad, hvordan, hvorfor er en synd værre end en anden?

 

Tekster

Der hører ikke tekster til, men man kan præsentere de 7 dødssynder.

Forberedelse

Penge skal veksles (i egen bank ellers tages der gebyr) og pakkes i stofposer.

Synder skal printes og klippes/skæres i firkanter (print på tykt papir).

Afladsbreve skal laves. Man kan enten folde en A5 og sætte embedsstempel på, eller man kan gøre mere ud af det og stemple en kuvert på forsiden og sætte lakmærke på bagsiden.

Materialer

Mønter, poser, synde-skema - klik her, afladsbreve (kuverter)

Varighed

20-30 minutter