10 fede fiduser

10 fede fiduser

Mål

At reflektere over De 10 bud.

At vælge ”10 fede fiduser” der skal være gældende, når i konfirmandforberedelsen.

Forløb

De 10 bud lægges ud på gulvet rundt i kirkerummet. Konfirmanderne skal nu gå rundt imellem De 10 bud, læse dem og stille sig ved det ene bud, som de mener, at alle mennesker burde overholde. Når alle har stillet sig ved et bud, skal konfirmanderne diskutere med dem, de står sammen med – hvorfor bør alle mennesker overholde dette bud? Er der nogle bud, hvor der kun står 1 konfirmand, går disse sammen.

Vurder, hvornår konfirmanderne er klar til næste runde. Konfirmanderne skal nu stille sig ved det bud, som de mener, er mindst vigtigt. Når alle har stillet sig ved et bud, skal konfirmanderne diskutere med dem, de står sammen med – hvorfor er dette bud mindst vigtigt? Er der nogle bud, hvor der kun står 1 konfirmand, går disse sammen.

Byt nu arkene på gulvet ud med De 10 fede fiduser – 10 blanke ark. Arkene med De 10 bud må gerne ligge et sted, så de stadig er synlige.

Konfirmanderne skal nu i samarbejde lave De 10 fede fiduser – dvs. 10 regler for, hvordan de skal være overfor hinanden, og hvordan de opfører sig i kirkerummet og overfor hinanden, når de er til konfirmandforberedelse.

Konfirmanderne deles ind i to grupper. De to grupper sætter sig to forskellige steder i kirkerummet og laver en top 10 over de regler, der er vigtige. Når begge grupper er færdige, mødes alle på midtergangen i kirken og fremlægger deres fiduser for hinanden – imens skriver præsten dem op på en flytbar tavle eller flip over. Øvelsen er nu, at hele holdet skal blive enige om 10 regler ud fra de 20, de samlet har lavet. Hvis konfirmanderne ikke kan blive enige ved at drøfte de forskellige regler, må de stemme om, hvilke der skal være de endelige 10.

Når holdet er enige om, hvilke regler – 10 fede fiduser – de skal have, når de er til konfirmandforberedelse, skrives disse på de blanke ark. Arkene kan evt. hænges op i våbenhuset eller på kirkedøren, når der er konfirmandforberedelse.

Arbejdsmetode

Samtale over aktivitet.

Tekster

2 Mos 20,2-17 , inddrag evt. Luk 10,27

Forberedelse

Print De 10 bud og have 10 blanke ark klar.

Materialer

Ark med De 10 bud - klik her, ark til at lave de 10 fede fiduser, evt. Bibelen, skriveredskaber, flytbar tavle eller flipover.

Varighed

30-45 minutter

Diverse

Føroyskt tilfar

Ark med De 10 bud på Førøsk - klik her