Katekismus-sætninger

Katekismus-sætninger

Mål

At arbejde med centrale ord, der betyder noget i kristendommen

At formulere egne ord om kristendommen

Med udgangspunkt i LutherTavlen at høre om, at Luther formulerede katekismer og hvorfor

Forløb

Lars Nymark, lektor i FUV, har udarbejdet denne aktivitet og skriver følgende:

Jeg har løbende i undervisningen arbejdet med at indlære konfirmanderne ’katekismus-sætninger’ i en legende form i forbindelse med, at forskellige kateketiske temaer er blevet udfoldet. Altså sætninger, der er svar på centrale spørgsmål omkring den kristne tro:
 
Eks.
Spørgsmål: Hvad er tro?
Svar: Tro er tillid til Gud
 
Jeg spørger, og de svarer. Jeg spørger igen, og de svarer endnu en gang. De rejser sig og finder en makker og spørger hinanden osv.
 
Sætningerne skal blive til en slags ’lysende neonskilte’ for konfirmanderne, der kaster billeder, associationer, måske bibelske historier og sætninger fra sig, hver gang de møder de centrale begrebet.
 
Mod slutningen af konfirmationsforløbet kan konfirmanderne nu katekismus-sætninger omkring 8-10 centrale elementer i den kristne tro.
 
Nu er opgaven, at de selv skal formulere one-liners med udgangspunkt i de sætninger, de har lært, ikke katekismussætninger, men ’slogans’ denne gang, som ligger nærmere deres daglige virkelighed, som de hører millioner af i reklamerne, og som de gennemgående er toptrænede i at bruge og formulere kreativt selv.
 
De får i grupper 2-3 katekismussætninger – og gruppen skal forestille sig, at de skal ud og sælge ’varen’ til kammerater, forældre og andre. Formuler et godt slogan til dåb, nadver, tro osv.
 
Afslutningsvis præsenterer konfirmanderne deres slogans. Nogle gange har vi efterfølgende sat dem grafisk op og lavet illustrationer til dem, og de har fået holdets ’slogans’ med hjem til at hænge op på køleskabet. Ofte er nogle af dem også kommet til at indgå i konfirmationstalen/-prædikenen ved konfirmationen.
 
Jeg vedhæfter eksempelvis de katekismussætninger, som jeg har udviklet til mine konfirmander, og et af konfirmandholdenes slogans, som jeg har præsenteret for jer tidligere.

Arbejdsmetode

Udenadslære

At formulere selv

Tekster

Luthers Lille Katekismus

Materialer

LutherTavlen

Se Lars Nymarks Katekismus-sætninger - klik her

Se hvordan konfirmanderne har formuleret egne slogans - klik her

Læs artikel med overvejelser over arbejdet med Katekismus-sætninger - klik her

Varighed

Fortløbende