Symboler i ståltråd

Symboler i ståltråd

Mål

At arbejde med kristne symboler

Forløb
  1. Konfirmandlokalet er uden borde. Stole er sat i rundkreds foran tavlen.
  2. Først er der et kort oplæg ved præsten om tegn i almindelighed, og at der er forskel på et symbol og et skilt. Dernæst gælder det om i fællesskab at finde frem til nogle af kristendommens grundsymboler.
  3. Konfirmanderne får hver en ½ meter ståltråd i hånden og går over eller ind i kirken. De får nu ti minutter til at gå rundt og finde noget i rummet, som de mener er et symbol og bukker det i ståltråden. Derefter bevæger alle sig tilbage i rundkredsen.
  4. Deres små ”billeder” i metal sættes op i den ene halvdel af tavlen med et stykke tape. Samtalen drejer sig nu om at sortere og afkode de kristne symboler blandt alle deres forslag og flytte dem over på højre side af tavlen.
  5. Der laves en kort afrunding og fælles opsamling på spørgsmålet om, hvad et kristent symbol er.

 

Arbejdsmetode

Det væsentlige i denne arbejdsform er ikke selve aktiviteten, men det er den faglighed, der er knyttet til sammenhængen i forløbet, der er afgørende. En læringsaktivitet udfolder ofte flere sanser - at sidde, lytte, bevæge sig, tænke, bruge øjne og hænder, føle, samtale, ligesom der skabes et produkt.

 

Forberedelse

Skaf materialer.

Materialer

Ståltråd og tape.

 

Varighed

45 minutter

Diverse

Benny Vindelev er idemanden bag disse aktiviteter. Han har en række faglige overvejelser og siger bla:

I konfirmandundervisningen er der ofte brug for korte, hurtige og overskuelige kreative ideer, der kan indpasses i den undervisning, som den enkelte lærer eller præst i forvejen arbejder med. Man kunne kalde dem ”læringsaktiviteter” eller miniprojekter. Det medvirker til at inddrage konfirmanderne aktivt i indholdet og bringer variation ind i et undervisningen.

Fjernundervisning:

Send ståltråd til konfirmanden. Bed ham gå hen i kirken og lave tre symboler i ståltråden. Symbolerne fotograferes og sendes til præsten sammen med et par ord om, hvor symbolet var placeret i kirken og hvad det betyder.