Papir-riv og salme

Papir-riv og salme

Mål

At sætte billeder på en salme

Forløb
  • Jeg gennemgik udvalgte salmer med konfirmanderne.
  • Derefter delte jeg dem ind i grupper på 3, som lavede hver deres vers af en salme. Jeg kan rigtig godt lide at arbejde i riv-papir. Vi har indkøbt et stort parti af det rigtige papir og lim for flere år siden, og det har holdt længe - læs under diverse.
  • I kirken fortalte vores organist lidt om Lasse Lunderskov, der har lavet melodierne. At han også var skuespiller og multikunstner - og så blev det pludselig ikke bare en støvet salmedigter. De kunne huske ham fra nogle roller.
  • Billederne blev affotograferet og passet til med tekst. Se resultatet - klik her
  • Da konfirmanderne så billederne og sang dem igennem til generalprøve, klappede de spontant bagefter. 

Elna Lasthein
Sønder-Omme

Arbejdsmetode

Skabende arbejdsproces.

Tekster

DDS 241 Tag det sorte kors fra graven

Forberedelse

Indkøb af papir og lim.

Materialer

Se resultatet i en powerpoint - klik her

Varighed

1 - 2 time

Diverse

Man kan købe det hos avform. De har en hjemmeside www.avformshop.dk, hvor man køber over en webshop, men man kan også ringe ind og få kundevejledning.

Papiret hedder riv-papir. Hvis man på deres hjemmeside i søgefeltet skriver "riv", så kommer valgmulighederne frem: riv-og plakatpapir. Det findes i to størrelser, og du får det i kasser á 100 ark med 20 forskellige farver i hver kasse.

Hertil skal man bruge (flydende) skolelim, som du også kan købe der.

Fremgangsmåden er, at du med papireret river ind mod dig selv og med den farvede side opad, så der bliver en hvid kant, mens du river. Denne hvide kant er det, der gør billedet flot, fordi det er den, der danner overgangene (i stedet for streger man ellers tegner). Riv-papir bliver ret groft, men det er det, der gør billederne så udtryksfulde, og ALLE kan være med her. Også dem, der siger, at de ikke kan tegne. De skal bare rive med pølsefingrene!

Da papiret er ret dyrt, lægger jeg altid kun et ark af hver farve frem ad gangen og siger, at det er dyrt papir, og at de derfor skal rive det stykke, de skal bruge af ude fra kanten i stedet for at begynde inde midt på. Når de har revet en luns af det store ark, begynder de så at rive den figur ud heraf, som de ønsker at få frem.

Når de lægger lim på deres udrevne figurer, skal de hælde en lille portion op i en underkop og pensle det på den figur, de har revet - men i et tyndt lag, eller siver overflødig lim ud til siderne og klistrer billedet til. Så spar på limen.

De skal have rene fingre, når de rører ved papiret, da det let tager imod fedt og snavs.

Skal det være et billede, begynder de selvfølgelig med at lave baggrunden og bygger så mere og mere på.

Overholdes dette, er det meget let og lækkert at rive i papir, og billederne bliver altid så flotte, fordi farverne er så flotte.

Man kan også rive collager af aviser, reklamer og blade, - og det er gratis! 

Et år talte vi om deres konfirmation, og de skulle rive et billede, der viste deres tanker om konfirmationen. Der kom mange flotte billeder frem, og så fik de udtrykt noget hermed.