Hvad sagde Luther

Grib øjeblikket, sådan som Vorherre viser os det i naturen.

 

Kalender

Kurser og inspirationsdage hvor konfirmandcenteret deltager.

 

Søg

Du kan søge i idé-basen eller på siden. Finder du ikke hvad du søger så skriv til post@konfirmandcenter.dk

 

Nyhedsbrev

ønsker du at redigere din profil?

Skriv den email adresse som du er registreret med her. Så sender vi et link til administrationssiden til din email adresse:

 

Facebook

Del på Facebook
 

Brug for hjælp

Er du kørt fast og har brug for råd eller inspiration?

 
 

Kirken underviser 1/2017

Arbejdet med de ældre i kirken har de senere år fået mere opmærksomhed, og området har fået en tiltrængt gennemtænkning. I dette nummer af Kirken Underviser er nogle af de nye og forbedrede tiltag beskrevet og klar til brug, ligesom det er suppleret af teologiske, neurologiske, etiske, pædagogiske og musikalske perspektiver. Velkommen til at læse med og bruge løs! Læs bladet - klik her

Gode råd - tak!

Aktuelt arbejder vi på en revidering af vores hjemmeside, vi kan læse en del ud af sidens statistik, men ikke alt. Derfor vil vi godt have et par gode råd fra jer der arbejder rundt i landets sogne - for uden jeres erfaring, ideer og råd har vi svært ved at vide hvad vi skal.

Tak om i vil bruge 5-10 minutter på at udfylde dette skema. Klik her.

Find Luther plakat

”Find Luther – Myldreplakaten” illustrerer et fiktivt dansk bybillede set fra oven. Plakaten danner udgangspunkt for en samtale med børn og unge om Luthers aftryk og reformationens betydning for vores lutherske kirke og samfund i dag

Læs mere om materialet - klik her

Køb plakaten ved Eksistensen, pris 110 kr. - klik her

 

 

Minikonfirmander laver Lutherroser

I Tarm laver minikonfirmanderne Lutherroser og får dermed kendskab til nogle af Luthers tanker kombineret med en æstetisk-kreativ proces. Læs mere - klik her

Kirken Underviser nr. 4/2016

Er mænd blevet et særligt segment, en særlig målgruppe, som kirken skal lave særlige tiltag for? Er kirken blevet så feminiseret, at mænd ikke længere kan identificere sig med indholdet? Kirken Underviser ser i dette nummer på mændenes rolle i kirken, hvad de efterspørger og hvilke tiltag, der tages rundt omkring i landets kirker for at gøre det mere attraktivt for mændene at være en del af det kirkelige liv. Læs bladet - klik her

Børnetjenesten

I Gentofte Provsti er der blevet etableret en Børnetjeneste - en pendant til skoletjenesterne, men blot for de 5-6 årige. Børnetjenesten er ikke-forkyndende, men har fokus på at være et lærerigt, kreativt og kulturformidlende tilbud for de ældste børnehavebørn og deres forældre. Læs meget mere på Børnetjenestens flotte hjemmeside - klik her

Kirken Underviser nr. 3/2016

Velkommen til et nyt nummer af Kirken Underviser. Denne gang bringer vi overvejelser og forslag til, hvordan Bibelen kan bringes i spil på en vedkommende måde i den kirkelige undervisning, og hvordan bibelsk stof kan gøre tilgængeligt for nye bibellæsere. "Sola Scriptura" sagde Luther. Hvordan det princip kan gøre sig gældende i dag, kan I læse om her. God læselyst - klik her

Hoppekirke

Ja, du læste rigtigt! Med Tina Bøcher, kirke- og kulturmedarbejder ved Fonnesbæk Kirke, som tovholder kan Folkekirkens Konfirmandcenter nu tilbyde lån af en hoppekirke til brug ved byfester, markedsdage eller andet, hvor I vil slå et slag for kirken - også i børnehøjde.

Hoppekirken kan lånes, dog er der omkostninger i forbindelse med opbevaring, vedligehold, tørring o.lign, så dagsprisen er 1200 kr. Hoppekirken kan hentes i Ikast på en trailer og skal bringes tilbage efter brug.

Ønsker I at booke Hoppekirken, kontakt Erik Knudsen email: knudsen(at)mvbmail.dk tlf: 97251010/26253097

Minikonfirmandundervisning

Sognepræst Gerda Neergaard Jessen har lavet en hjælp til strukturering af undervisningen for nye minikonfirmandundervisere.

Der introduceres nogle faste led i undervisningen, og disse kan man naturligvis sætte sammen, som man vil. Det er dog vigtigt, at man holder en enkel og genkendelig struktur fra gang til gang.

Af overvejelser og faste led kan nævnes:

 

En vejledning

Den nye anordning fastslår, at børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse udgør rygraden i sognets tilbud om dåbsoplæring. Menighedsrådet er forpligtet til, at alle børn i 3. eller 4. klasse tilbydes minikonfirmandundervisning.

Se og læs vejledningen til den nye anordning - klik her

Den nye anordning - klik her

Reformationsvideo

En karikeret, humoristisk og forenklet beskrivelse af reformationen. Om den kan bruges i konfirmationsforberedelsen, må man lige overveje, for den kan nok ikke stå alene.

Se video - klik her

 

Konfirmation er kirkens helt store hit

Søndag den 12. marts bruger Politiken en hel side på konfirmationsforberedelse under overskriften "Konfirmation er kirkens store hit".

På helsiden beskrives dels nogle erfaringer fra Herlufsholm Skole, hvor præsten Thomas Emil Horneman-Thielcke arbejder med "We go silent" - om stilhed og refleksion i konfirmationsforberedelsen. Endelig dokumenteres fra undersøgelsen "Millenium konfirmander", at konfirmander prioritere traditionen og troen på Gud først, mens optagetheden af gaver, venner og festen er noget sekundært.

Læs artiklen - klik her

Nådebånd

Brug dette Nådebånd til at forklare den reformatoriske opdagelse. Den uretfærdige retfærdighed.

Køb et Nådebånd som gave til hver konfirmand og sæt konfirmationstalen ind i en reformatorisk ramme.

Se video, hvor sognepræst Lisbeth Munk Madsen forklarer sin idé og tilgang til Nådebåndet  - klik her

Læs mere om Nådebåndet - klik her

Køb Nådebånd - klik her

 

Katekismus updated

Katekismus Updated er en kortfattet, enkel gengivelse af indholdet i den evangelisk-luthersk tro. Den læner sig kraftigt op ad Luthers lille katekismus, men sproget er forenklet og på indholdssiden er der foretaget udeladelse og tilføjelser skriver udgiverne.

På hjemmesiden findes et meget fyldigt inspirations og baggrundsmateriale og rigtig mange ideer til at tilgå temaer i dåbsoplæringen. Her findes Katekismus update også som tekst. Det kan kun anbefales at gå på opdagelse.

Se hjemmesiden - klik her

Køb Katekismus updated - klik her

De særlige behov

Aalborg Stift inviterer til konferencen "De særlige behov. Om læring i kirkens undervisning for børn og unge med særlige behov" den 17. maj kl. 10.00-15.15 i Folkekirkens Hus.

Hvad er det særlige, når det gælder relation, kontakt og mødet med børn med særlige behov? Og hvad er det særlige, når det gælder de pædagogiske tilgange i planlægning og udfoldelse af undervisning og forberedelse? Konferencen er praksis-orienteret med fokus på de fælles træk og formidlingstilgange i kirkens specialundervisningen på tværs af forskellige diagnoser og særlige behov.

Læs indbydelsen - klik her

TAG#DEL

Folkekirkens Nødhjælp har lavet et materiale til brug i konfirmations forberedelsen som en optakt til sogneindsamlingen den 12. marts. I materialet står der, at målet er At øge konfirmandernes bevidsthed om, at vi lever i en verden fuld af forskelle og uligheder - og at give dem lyst til at gøre en forskel. Se materialet - klik her

Her finder du diverse link til video etc. - klik her

Find Luther plakat

”Find Luther – Myldreplakaten” illustrerer et fiktivt dansk bybillede set fra oven. Plakaten danner udgangspunkt for en samtale med børn og unge om Luthers aftryk og reformationens betydning for vores lutherske kirke og samfund i dag

Læs mere om materialet - klik her

Køb plakaten ved Eksistensen, pris 110 kr. - klik her

Tegnefilm om Luther

30 minutters tegnefilm, med danske undertekster, som fortæller om de mest centrale ting om Luthers omvendelse og reformationens start. Klik her

En nytårsgave

I forbindelse med reformationsåret, har vi udsendt en nytårsgave til alle landets præster.

Den er fremsendt til provstiet og det er vores håb at i ved nærmeste sammenkomst i provstiet vil få den.

Gaven er novellesamlingen "Stenen under sengen". Ti noveller for konfirmander om alt fra synd til nåde. I bogen formår forfatteren Iben Krogsdal at tematisere en række af reformationens teologiske kernepunkter - inden for en erfaringsverden, der ligger konfirmanderne nær, og på elegant vis får hun teologi og dogmatik levendegjort og aktualiseret i et narrative format.

Vi håber, I vil tage godt imod bogen og gøre flittigt brug af den i konfirmationsforberedelsen.
Rigtig god læselyst og reformationsfejring!

Tegneserie om Martin

Martin Luthers liv og lære fortalt og formet af Tom Kristensen. I ord og billeder følger vi Luthers vej gennem reformationen.

Læs mere - klik her

#mannequinchallenge

Jeg er sognepræst i Tjørring, og fik den idé at prøve at bruge #mannequinchallenge i undervisningen.

Det resulterede i denne julehilsen, som er lagt ud på Facebook, men som også skal afspilles 10 min. før hver gudstjeneste juleaften i Baunekirken.
Den idé vil jeg bare gerne give videre - klik her

Kh. René Nord Hansen.

Frygt ikke

Kun en nidding tager livsmodet fra et barn. Løgstrup

Men tiden, medierne, kan gøre det uden vi opdager det. Derfor er det vigtigt at tale om det, at tænde et lys eller be' for verdenen.

  • Not afraid, video med Eminem, udtrykker på billedsiden, frygten, farerne men også lyset der sætter sig igennem. Se forløb - klik her
  • Pinse - håb og nye muligheder. Kortfilmen. »Vi der blev tilbage« er et moderne eventyr om Adam på 10 år, der er et af de børn, der er blevet tilbage i byen, efter at alle de voksne har overgivet sig til angsten for fremtiden, som har gjort deres blod gråt. Filmen skal hentes på filmstriben - se forløb og hvordan man henter filmen klik her
  • Tavlestafet om FRYGT <> HÅB - klik her

Døden og jeg

På DR Ultra ligger der i øjeblikket seks små udsendelser under overskriften "Døden og jeg" - klik her En 15-årig pige er vært og besøger tre børn, der hver har mistet et kæledyr. Udsendelserne kommer på en nænsom måde omkring svære emner som sorg, savn, afsked og livet efter døden.

Endnu en katekismus

Konfirmanderne i Rødding har i et længere forløb udarbejdet deres egen katekismus - kaldt Udklit katekismus.

Her præsenteres konfirmandernes 10 bud, deres trosbekendelse, en rækker bønner og nogle genfortalte lignelser.

På de sidste to sider af udgivelsen kan man læse om undervisningsforløbet.

Læs katekismus - klik her

LutherTavle

Konfirmandcenteret har udarbejdet nedenstående reformationsprojekt. Rammen er en LutherTavle, en stofdug på 180 x 200 cm, som kan ophænges i konfirmandlokalet og være afsæt for en samtale om centrale pointer i Luthers teologi. 

Udover tavlen:

  • Er der udarbejdet 40 aktiviteter og forløb
  • Hellas katekismus af Hella Joof
  • Ti noveller om alt fra synd til nåde af Iben Krogsdal

Læs mere - klik her

T-shirt Martin Luther

T-shirt til reformationsåret med Luthers autograf.

Køb den for 99 kr - klik her

Vor Gud han er så fast en borg

... og 5 nye salmer til Boomwhackers

Her hvordan man gør og hvor man kan købe rørene ..- klik her

Bibelen for konfirmander

Bibelen for konfirmander er en helt særlig udgave af den autoriserede oversættelse af Bibelen, der giver uvurderlig hjælp til forståelsen af Bibelen og dens aktualitet.

I det øjeblik teksten åbnes op med ruter, fremhævede citater og lignende, får konfirmanderne forhåbentlig mere mod på at kaste sig ud i at læse i Bibelen.

Læs udsnit - klik her

Læs mere - klik her

Plakat som tilkøb til konfirmandbibel

Køb oversigtsplakat til konfirmandbibel - klik her

 

..de skal håne ham, mishandle ham og spytte på ham;

Med søndagens tekst, kunne man tage afsæt i de unges hverdag hvor hån ikke er ukendt.

Hent Facebook billedet her - klik her

Evt kan inddrages denne lille video - klik her

Arbejd med trosbekendelsen

Om man vil fordybe sig eller blot terpe trosbekendelsen - eller måske begge dele, er her et par muligheder.

Udfordringen er, at ordene kan blive til en remse fremfor indhold. Der for link til en alternativ udgave og en svær opgave hvor konfirmanderne skal prioritere trosbekendelsens led.

Eksegese

At fordybe sig i udvalgte tekststeder i ny- og gammel testamente kan være en udfordring. Det ender let i en dansklignende undervisning med mange mellemregninger.

Nedenfor peger vi på tre metoder, som, vi tror, kan være en lidt anderledes tilgang og som kan sætte en samtale i gang.

Zakæus eksegese:

Efter genfortælling af "Zakæus", "Den Fortabte Søn" eller enhver anden fortælling, placeres 20 billeder af mænd/ansigter på gulvet. Konfirmanderne skal nu finde det billede, der passer til en af personerne i fortællingen (Zakæus) og efterfølgende begrunde valget - klik her. Der findes også 20 kvindebilleder, hvis man vil fordybe sig i "Martha og Maria" eller "Kvinden ved brønden" - klik her

Ind i fortællingen:

Ti talekort som placeres i en bunke i firemandsgrupper. Talekortene vil åbne fortællingen op på en anderledes og måske mere sanselig måde, og samtidig vil de træne konfirmanderne i at reflektere og bruge deres sprog omkring bibelfortællinger - klik her

#hashtag bibelen:

Med afsæt en aktuel trend på de sociale medier, sættes associationer på korte bibelcitater. Det kan være lignelser eller korte udsagn fra f.eks. bjergprædikenen - klik her

 

Gæt bibelhistorier

Bibelselskabet har lavet denne sjove og skæve tilgang til brug af emojis. Se undervisningsmateriale - klik her

 

Børn og ....

Føroyskt tilfar

Nyhed

Planlægningskalender

Hoppekirke

Nyhed: MyldreMaleBibelen

Nyhed! Kirkefrø

Tips og vejledning

Kuglepen med Fadervor

Illustrationer til indbydelser

BØR haves ...

At tale om døden

3 hele dage ...

Ordbog for præster

KONFUS et spil

20 minutters stilhed

SPIN

Leg med ord

Brug QR koder