Min ide

Har du en god ide eller et godt forløb, nu også til MINIKONFIRMANDER - klik her.

 

Kalender

Kurser og inspirationsdage hvor konfirmandcenteret deltager.

 

Søg

Du kan søge i idé-basen eller på siden. Finder du ikke hvad du søger så skriv til post@konfirmandcenter.dk

 

Nyhedsbrev

ønsker du at redigere din profil?

Skriv den email adresse som du er registreret med her. Så sender vi et link til administrationssiden til din email adresse:

 

Facebook

Del på Facebook
 

Brug for hjælp

Er du kørt fast og har brug for råd eller inspiration?

 
 

Bibelæske

Lav en æske eller en større kasse og læg ting i, der kan være med til at spore ind på dagens emne. Det vækker børnenes nysgerrighed, og det bliver et lille ritual, at man hver gang skal indlede med at åbne æsken og finde dagens ting. Læs mere - klik her

En opfordring!!

En ny skolereformundersøgelse er udsendt af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenteret. Her fra Folkekirkens Konfirmandcenter skal der lyde en stor OPFORDRING til at bruge lidt tid på at besvare den.

Svarene er vigtige i det videre forløb, når skolereformen skal evalueres og tilpasses. Det aktuelle rammeforsøg er kun gældende frem til 2018, og det er afgørende at have valide tal, der viser, hvordan virkeligheden ser ud, hvis folkekirken skal kunne påvise, hvad skolereformen har haft af konsekvenser.

Derfor afsæt tid til at besvare undersøgelsen. Det kan få stor betydning fremadrettet.

Døden og jeg

På DR Ultra ligger der i øjeblikket tre små udsendelser under overskriften "Døden og jeg" - klik her En 15-årig pige er vært og besøger tre børn, der hver har mistet et kæledyr. Udsendelserne kommer på en nænsom måde omkring svære emner som sorg, savn, afsked og livet efter døden.

Ny religionspædagogisk lektor

I Folkekirkens Konfirmandcenter glæder vi os meget til at få en ny kollega, som er faglig stærk og har et hjerte, der brænder for det religionspædagogiske felt. Lars Nymark Heilesen er ansat som religionspædagogisk lektor i FUV. Læs mere - klik her

Kirken Underviser nr. 1/2016

Så kan vi præsentere et nyt nummer af Kirken Underviser. Klik her  eller på billedet for at læse med.

I dette nummer kigger vi frem mod reformationsjubilæet i 2017. Perspektivet er naturligvis religionspædagogisk og i øjenhøjde - deraf navnet "Luther i børnehøjde". Vi bringer konkrete idéer til, hvordan Luther, hans tid, tanker og teologi kan bringes i spil og gøres relevant for børn og unge. Man kan også finde mere generelle overvejelser om, hvorfor Luther overhovedet er noget for konfirmander i dag. Grib idéerne og lad jer inspirere. God læselyst!

Påske og æstetiske læreprocesser

Lad minikonfirmanderne udfolde sig kreativt og lad påskens begivenheder komme i centrum. Prøv at lave disse påsketableauer - klik her og iagttag, hvordan minikonfirmanderne fortolker og forestiller sig påskens begivenheder. Det kan også varmt anbefales at læse denne artikel af Bennyé D. Austring - klik her. Artiklen handler om, hvordan man kan etablere æstetiske læreprocesser med børn og om, hvad disse processer kan. Artiklen er bragt i Kirken Underviser nr. 4 2015 med titlen "Æstetiske læreprocesser".

Tal om terror

Det er snart årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København. I den forbindelse har minikonfirmanderne i Åbyhøj haft en samtale om terror. De har også tegnet, hvad de tænker og forestiller sig og fortalt det til Dorte Washuus fra Kristeligt Dagblad. Læs med - klik her

Mandala med kristne symboler

Nogle børn har glæde af at tegne eller farvelægge en tegning, imens de hører en historie. Værsgo', her er fire mandalaer med kristne symboler, som kan bruges til formålet - klik her

Jakob og himmelstigen

Engle hører ikke kun julen til og forekommer ikke kun i Det Nye Testamente. Engle er Guds sendebud i verden ved mange lejligheder og på mange måder. Fortæl om Jakob og hans drøm om englene på himmelstigen, og lad minikonfirmanderne fylde deres egen himmelstige med engle. Snak også om, hvordan vi kan opleve engle i vores liv - klik her

Kirken Underviser nr. 4/2015

Så er Kirken Underviser nr. 4/2015 klar til alle jer! Denne gang under temaet "Æstetiske Læreprocesser". Læs om, hvad der definerer en æstetisk læreproces, læs om hvilke didaktiske overvejelser, man bør gøre sig, inden man går i gang, og bliv inspireret af konkrete eksempler på kunstneriske samarbejder mellem kirke og kulturinstitution. God læselyst! Læs bladet - klik her

Fortællerum

Vægge og dør i Fortællerummet i Fonnesbæk kirke er malet, så det kan være kulisse til alle fortællinger i Bibelen. Læs mere om, hvordan de bruger rummet - klik her

Skole-kirke projekter

Kirken Underviser nr. 3. er på gaden - klik her - eller klik på billedet, og du vil kunne tilgå den digitalt.

Alle, der underviser, elsker de små gyldne øjeblikke, hvor ungerne virkelig er optaget, og med dette nummer har vi forsøgt at pege på de muligheder. Momenter af nysgerrighed og fascination er der nemlig mange af i de lokale skole-kirke projekter, som udbydes af de folkekirkelige skoletjenester.

Symbol sudoku

Ind imellem kan det være rart at have noget ved hånden, som kan bruges, hvis der er lidt tid til overs, hvis nogen har brug for en ekstra opgave eller noget at sidde stille med for sig selv. Præst og kirke- og kulturmedarbejder Maria Louise Bøg Hansen har lavet en stribe sudoku med symboler. De kan bruges både til minikonfirmander og konfirmander med særlige behov. Det er sjovt - klik her og prøv selv!

Walk and talk med minikonfirmander

Inge Lise Reiche, kirke- og kulturmedarbejder ved Aaby kirke, bruger den lille gåtur fra sognegård til kirke til at få minikonfirmanderne til at tale sammen om dagens emne. Stil dem et enkelt spørgsmål, som de to og to kan drøfte. Derved er de også sporet ind på, hvad det skal handle om i dag. Se aktivitet - klik her 

Inderst inde - ny spillefilm!!

 

Jeg synes det er en fantastisk film om identitet og selvforståelse – og en almengyldig fortælling, som har eventyrets kvalitet, at den kan ses af alle fra 4-5 år til 99 år. Den noget så vidunderligt som horisontudvidende. Man ser simpelthen verden og livet og hinanden i et nyt lys bagefter…

Læs mere - klik her

Ulla Skorstengaard
Gilleleje sogn, sognepræst

Lystænding

Se med her for at få inspiration til et lystændingsritual ved hver andagt med minikonfirmanderne.

Se video - klik her

Munkeskole i Klosterkirken

I Horsens Klosterskoler blev der afholdt sommerskole for minikonfirmander.

Se video - klik her

 

I Guds hånd...

En aktivitet der giver  minikonfirmanderne mulighed for at reflektere over om nogen passer på dem /har omsorg for dem og om at tro på at vi er i Guds hånd.

Se aktivitet - klik her

Minikonfirmandundervisning

Sognepræst Gerda Neergaard Jessen har lavet en hjælp til strukturering af undervisningen for nye minikonfirmandundervisere.

Der introduceres nogle faste led i undervisningen, og disse kan man naturligvis sætte sammen, som man vil. Det er dog vigtigt, at man holder en enkel og genkendelig struktur fra gang til gang.

Af overvejelser og faste led kan nævnes:

 

En vejledning

Den nye anordning fastslår, at børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse udgør rygraden i sognets tilbud om dåbsoplæring. Menighedsrådet er forpligtet til, at alle børn i 3. eller 4. klasse tilbydes minikonfirmandundervisning.

Se og læs vejledningen til den nye anordning - klik her

Den nye anordning - klik her

App til de 7-13 årige til gudstjenesten

Jesus er rødhåret og kører ind i Jerusalem på knallert, og folkemængden reagerer med både vrede, hån, gråd og forbløffelse ved synet af ham på korset i app’en "Paulus", der bliver lanceret op til påske.

Med en telefon eller tablet i hånden kan børn gå på opdagelse i kirkerummet, lære om dagens tekst under gudstjenesten og få rejst nogle store spørgsmål, familien kan tale om bagefter.

Læs pressemeddelelse - klik her

Læs mere - klik her

Se omtale på DR ultra - klik her

Materiale til præster:

Download bogmærker om app’en til at lægge i salmebøgerne

Download Guide til app’en Paulus 

Fadervor og nip-napper

Kirke- og kulturmedarbejder Inge Lise Reiche, Åbybro, har lavet et forløb om fadervor, hvori der indgår powerpoint, puslespilsløb og en nip-napper.

Hent materialer, vejledning og se en lille film med ivrige minikonfirmander - klik her

Præstens "skoleskema"

Jeg skulle fortælle på den lokale skole om præstens arbejde, og tænkte, at det nok var lettest for dem at overskue, hvis jeg lavede et kæmpe stort skoleskema, hvor jeg så kunne sætte tegninger på med ”elefantsnot”.
Skoleskemaet er tegnet i fri hånd på et stort stykke kraftigt pap (sådan noget passepartout-pap fra kontorcenteret), billederne er googlet og printet på normalt papir.

Elisabeth Hildestad
Sognepræst Nørholm sogn

Brug evt piktogrammer - klik her

Jonas og Hvalen

Familiegudstjeneste i Nibe og Nørholm i forbindelse med fastelavn… En ganske kort genfortælling af historien om Jonas og ”hvalen” + en sang om Jonas og Hvalen, som jeg har fået fra en kollega – ved desværre ikke hvem der har skrevet den.

Se tekst og sang - klik her

Elisabeth Hildestad

Sognepræst

Fagter til fadervor

Jeg har indøvet disse enkle bevægelser med mine minikonfirmander som børnene i min børneklub er rigtigt glade for. Se video klik på billedet eller - klik her:

Kirke- og kulturmedarbejder Laila Poulsen

Noahs (P)-ark

Jeg har forsøgt/er i gang med at lave Noahs (P)ark i en del af min have. Her er også stedet, hvor vi laver snobrødsnadver, hvor deres liturgibord, ala kæmpe kapeltromle vil stå. Det er et område, jeg påtænker til forårsundervisning og ellers som hyggested for de unge i deres fritid..men her er lidt billeder af opstarten:)

Se billeder fra (P)ARKEN - klik her

Se også aktivitet flasketræet - klik her

Rebecca Maria Aagaard-Poulsen, sognepræst i Magleby

Med afsæt i Apg 2

Vi vil i forbindelse med Pinsen gerne pege på 5 forløb, aktiviteter som har sit afsæt i Apg 2. Det handler om:

Nyeste tal

Omkring konfirmationerne er der ofte blevet brugt tal i landets medier. Tal der skal overbevise politiker og meningsdannere om en vigende interesse for at blive konfirmeret.

Her er de nyeste procentsatser fra Kirkeministeriet som klart påviser at der har været en meget konstant interesse for at blive konfirmeret over de sidste år.

Læs mere her - klik her

Boomwhackers link til noder mm.

Da flere har efterspurgt noder og link til boomwhackers - kommer det lige her - klik her

Konfirmationsord

På siden kan finde en række forskellige tilgange til konfirmationsordet. Hør hvad Anette Melbye Madsen gør - klik her -  eller find en anden metode der passer til dig.

Konfirmationsord som en gave

Introduktion til konfirmationsord

Refleksion over konfirmationsord

Speed-talking konfirmandord

Praktisk-kreativt arbejde med konfirmationsord

Konfirmationsord og QR koder

Tekster til konfirmationstalen

Konfirmationerne står for døren! På Bibelselskabets hjemmeside kan man lige nu finde fem gode og velegnede forslag til bibeltekster, der kan prædikes over ved konfirmationerne. Læs med - klik her 

GRATIS rollespil ...

’Luther på spil’ er et reformationsrollespil for konfirmander skrevet af fire præster i Randers Søndre Provsti. Det blev spillet første gang i 2013 og er også gennemspillet i 2014 og 2015 efter, at Randers Søndre Provsti i en årrække har haft erfaring med rollespil.

Læs mere - klik her

Se video - klik her

Batman vs Superman

Her er teologisk og filosofisk stof i store og gavmilde mængder og så tilmed i et filmisk formsprog, som er lige til højrebenet for en flok konfirmander, iklædt en balstyrisk komponeret tegneserieagtig fortælling om den evige kamp mellem det gode og det onde.

Se trailer - klik her

Læs om filmen og hvordan den kan bruges - klik her

Døden og jeg

På DR Ultra ligger der i øjeblikket tre små udsendelser under overskriften "Døden og jeg" - klik her En 15-årig pige er vært og besøger tre børn, der hver har mistet et kæledyr. Udsendelserne kommer på en nænsom måde omkring svære emner som sorg, savn, afsked og livet efter døden.

Nåde

Anita Obeling har taget fat i et er centralt begreb i kristendommen med denne aktivitet. Tanken er at forstå og  lære, at nåde er et gennemgående begreb i NT og GT.

Se aktivitet - klik her

..de skal håne ham, mishandle ham og spytte på ham;

Med søndagens tekst, kunne man tage afsæt i de unges hverdag hvor hån ikke er ukendt.

Hent Facebook billedet her - klik her

Evt kan inddrages denne lille video - klik her

Gudsbillede

http://33.media.tumblr.com/6ff09d1edeac85c087920f1641ea03dc/tumblr_nwy2di3uw61ua8mwuo1_400.gif

Med denne aktivitet kan du udfordre konfirmandernes gudsbegreb ved at lade dem forholde sig til en række adjektiver om Gud og gå i dialog om deres gudsbegreb.

Se aktivitet - klik her

 

Arbejd med trosbekendelsen

Om man vil fordybe sig eller blot terpe trosbekendelsen - eller måske begge dele, er her et par muligheder.

Udfordringen er, at ordene kan blive til en remse fremfor indhold. Der for link til en alternativ udgave og en svær opgave hvor konfirmanderne skal prioritere trosbekendelsens led.

Eksegese

At fordybe sig i udvalgte tekststeder i ny- og gammel testamente kan være en udfordring. Det ender let i en dansklignende undervisning med mange mellemregninger.

Nedenfor peger vi på tre metoder, som, vi tror, kan være en lidt anderledes tilgang og som kan sætte en samtale i gang.

Zakæus eksegese:

Efter genfortælling af "Zakæus", "Den Fortabte Søn" eller enhver anden fortælling, placeres 20 billeder af mænd/ansigter på gulvet. Konfirmanderne skal nu finde det billede, der passer til en af personerne i fortællingen (Zakæus) og efterfølgende begrunde valget - klik her. Der findes også 20 kvindebilleder, hvis man vil fordybe sig i "Martha og Maria" eller "Kvinden ved brønden" - klik her

Ind i fortællingen:

Ti talekort som placeres i en bunke i firemandsgrupper. Talekortene vil åbne fortællingen op på en anderledes og måske mere sanselig måde, og samtidig vil de træne konfirmanderne i at reflektere og bruge deres sprog omkring bibelfortællinger - klik her

#hashtag bibelen:

Med afsæt en aktuel trend på de sociale medier, sættes associationer på korte bibelcitater. Det kan være lignelser eller korte udsagn fra f.eks. bjergprædikenen - klik her

 

At søge på siden ...

Flere har udtrykt, at de har svært ved at finde det, de søger efter. Derfor denne lille vejledning som måske kan være en hjælp.

Klik her eller på billedet.

 

3 Luther salmer

KONFIRMANDER OG LUTHER - inspiration fra Religionspædagogisk Udvalg i Ålborg stift  til at arbejde med tre salmer af Luther i konfirmationsforberedelsen i anledning af reformations-jubilæet.

Se aktivitet/forløb - klik her

Adam & Noah

Adam & Noah er Danmarks seneste virale stjerneskud. To indvandredrenge der ikke helt kan forstå det danske samfund og som ved grov satire sætter ting i relief.

Brug dem som ramme for oplæg - for samtaler to og to i kirkerummet - eller ????

Se aktivitet - klik her

Gæt bibelhistorier

Bibelselskabet har lavet denne sjove og skæve tilgang til brug af emojis. Se undervisningsmateriale - klik her

Støj - synd

Hvad er det, der skaber afstand imellem os og næsten og os og Gud?

Brug dette oplæg til at tale om, hvad synd er, og få konfirmanderne til at se, at støj/syndsbegrebet  er et menneskeligt vilkår, hvor vi kan opleve adskillelse, splittelse og føle os fremmedgjorte overfor os selv, andre eller Gud.

Se aktivitet - klik her - eller rettere hør aktivitet!

 

Planlægningskalender

Tips og vejledning

Kuglepen med Fadervor

Illustrationer til indbydelser

Nyhed!

BØR haves ...

At tale om døden

3 hele dage ...

Nyhed

Aktuel udgivelse

Bordteater

Nyhed

Nyhed

Ordbog for præster

KONFUS et spil

20 minutters stilhed

SPIN

Leg med ord

Brug QR koder