Altertavle – vores kristendom

Altertavle – vores kristendom

Mål

At repetere årets temaer

At udtrykke kristendommens indhold på et lærred

Forløb

Som afslutning på konfirmationsforberedelsen laver hver konfirmand et maleri på et lærred med olie- eller akrylmaling. Lærrederne udgør tilsammen en altertavle. Motiverne afspejler de temaer/emner/lignelser, som har været behandlet i undervisningen. Det er en god lejlighed til at få repeteret, hvad konfirmanderne har lært. Hvad har de hæftet sig ved? Hvad synes de, er det vigtigste i forløbet? Altertavlen er følgelig et udtryk for konfirmandernes viden og oplevelser i et kunstnerisk udtryk. Altertavlen udgør alteret til konfirmationen og bærer titlen ’Vores kristendom’.

  • Begynd lektionen med den samme faste ramme, som vanligt med den pågældende gruppe.
  • Opgaven indledes med brainstorming over, hvad konfirmanderne har lært helt tilbage til sensommeren og frem til foråret, hvor konfirmationen står for døren.
  • Efterhånden som emnerne dukker op, skrives de op på tavlen. Til sidst er tavlen fyldt med store, sjove og relevante ord og emner om kristendom.
  • Dernæst fordeles emnerne. Hver konfirmand får sit eget emne/motiv, som skal males. Nogle gange skal de hjælpes lidt på vej, for hvordan ser opstandelsen egentlig ud? Man kan gå på opdagelse på nettet, kigge i bøger eller allerbedst: bruge sin fantasi. Nogle er meget konkrete andre maler abstrakt. Det er OK.
  • Typiske emner er: skabelse, jul, påske, pinse, kærlighed, tilgivelse, dåb, ’ham der ude i ørkenen, der blev overfaldet’ (den barmhjertige samaritaner) – rækken er lang, og der skal brainstormes indtil der er et emne til alle.

 

René Høeg og Anna-Mette Larsen

Horsens klosterkirke

 

 

Arbejdsmetode

Æstetisk arbejdsforløb - skabende aktivitet

Tekster

Årets temaer

Forberedelse

Indkøb og anskaffelse af nedenstående

Materialer

Materialeforbruget er i den dyre ende, men er samtidig en slags krone på værket. Der skal anskaffes:

- et lærred pr. konfirmand

- olie- eller akrylmaling

- pensler

- syltetøjsglas eller lignende til at skylle/rengøre penslerne undervejs

- en stor træplade, så lærrederne kan hænges op ved siden af hinanden.